Lyxig sallad med sidfläsk, vaxbönor och örtvinägrett
20 min 4En sallad är en perfekt förrätt när man ska äta en tyngre huvudrätt. Med det här receptet hittar du en väl balanserad sallad med bönor, grönsaker och knaprigt sidfläsk.
Ingredienser
400 g vaxbönor
290 g tärnad sidfläsk
1 zucchini
4 späda morötter
1 msk hackad färsk timjan
1 msk olivolja
salt
Till salladsbasen:
1 huvud isbergssallad
100 g ruccolasallad
4 solmogna tomater
1 gurka
Till vinägretten:
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk kallt vatten
2 msk finhackade färska örter, exempelvis timjan, basilika och persilja
salt och svartpeppar
Gör så här
1. Ta bort fästen och eventuellt tråden som löper längs ena sidan på vaxbönorna. Sjud bönorna 3–5 minuter i saltat vatten. Avbryt koket genom att spola kallt vatten över bönorna.
2. Skär zucchinin i centimeterstora skivor som sedan delas på mitten. Ansa morötterna och dela dem i mindre bitar. Hacka timjan fint. Stek grönsakerna med olivolja i medelvarm panna. Strö över hackad timjan och en nypa salt. Vänd runt och ta upp. Stek sidfläsket knaprigt.
3. Blanda grovt riven isbergssallad och ruccolasallad med skivad tomat och bitar av gurka.
4. Vispa samman vinägretten och smaksätt med hackade örter. Smaka av med salt och svartpeppar.
5. Lägg upp salladsgrunden och toppa med zucchini, morötter, vaxbönor och bacon. Bjud dressing till.