Marängtoppade apelsinhalvor
25 min + 5 tim i frysen 4 portionerEn läcker efterrätt med maräng och en apelsin, en oslagbar kombination.
Både kyla och värme behövs för att göra en marängtoppad, fryst apelsinhalva.
Ingredienser
4 stora apelsiner
2 äggulor
1 dl strösocker
1/2 dl honung
1/2 dl koncentrerad apelsinjuice
2 dl vispgrädde
Maräng:
3 äggvitor
1 1/4 dl strösocker
mandelspån
Gör så här
1. Tvätta och halvera apelsinerna. Gröp ur dem. Skär 2 deciliter av fruktköttet i mindre bitar.
2. Vispa samman äggulor och socker till ett ljust skum. Tillsätt apelsinköttet, honung, juice och väl vispad grädde. Fördela i de tomma apelsinskalen. Ställ i frys i cirka 5 timmar.
3. Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning.
4. Ta fram apelsinerna och spritsa eller klicka maräng på dem. Strö över mandelspån.
5. Placera apelsinerna i en form och ställ i ugnen på 250–275 grader i cirka 1 minut eller tills apelsinerna fått fin färg. Stå kvar och kolla så att de inte bränns.