Minipajer med sparris och salladslök
1 Tim 4-6 portionerSmå, söta pajer med krämig fyllning passar fint på en vårbuffé, eller bara som de är.
Ingredienser
Pajdeg:
250 g vetemjöl
1/2 tsk salt
125 g kylskåpskallt smör
1 äggula
3 msk iskallt vatten
Fyllning:
1 knippa grön sparris
4 salladslökar, grovt strimlade
25 g smör
2 msk vetemjöl
3/4 dl grädde
salt
nymalen svartpeppar
2 msk hackad gräslök
färsk parmesan
Gör så här
1. Börja med pajdegen. Blanda mjöl och salt, tillsätt hackat smör och blanda till en grynig massa. Blanda ned äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg med hjälp av vattnet. Lägg i kylen i 30 minuter.
2. Klä fyra små smorda minipajformar med deg, nagga och förgrädda i 200 grader i 10 minuter.
3. Skär sparrisen i centimeterlånga bitar, men spara knopparna. Koka sparris och salladslök i lite lättsaltat vatten i 2-3 minuter. Sila och spara vattnet.
4. Smält smöret till fyllningen, pudra över mjöl och fräs under omrörning. Späd med lite av kokvattnet i taget under omrörning tills du får en tjock sås (det krävs cirka 1 1/2 dl vätska). Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Rör ned sparris, salladslök och gräslök. Fördela fyllningen i formarna. Grädda i 175 grader i 5-10 minuter eller tills fyllningen stannat. Koka under tiden sparrisknopparna i max 1 minut. Stick ned knopparna i pajerna och servera med några flagor parmesan över.