Nordafrikansk fisktagine

40 min + 55 min i ugn 4 portioner

En rätt med många spännande smaker i en och samma gryta. Med apelsin, steklök och paprika får fiskgrytan rätt stuk.

Ingredienser

800 g torsk

saft av 1/2 apelsin

250 g steklök, gärna röda

3 morötter

2 paprikor i olika färger

2 msk olivolja

10 torkade aprikoser

1/2 dl gula russin

1/2 dl skållad skalad sötmandel

1/2–1 skivad apelsin

2 msk flytande honung

4 dl grönsaksbuljong

2–3 msk hackad bladpersilja

 

Kryddblandning:

1 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

1 tsk mald koriander

1/2 tsk chiliflakes

1 krm svartpeppar

1/2 tsk salt

 

Garnering:

persilja

apelsin

 

Serveras med:

couscous

Gör så här

1. Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten i cirka 30 minuter. Tag upp och torka av.

2. Dela fisken i bitar och krydda med salt och peppar. Blanda samman fiskbitarna med apelsinsaften och placera i kylen.

3. Blanda samtliga ingredienser till kryddbladningen.

4. Skala steklöken. Skala och dela morötterna i bitar. Dela, kärna ur och skär paprikorna i stora tärningar.

5. Blanda samman grönsakerna med kryddblandningen och låt allt dra i cirka 15 minuter. Hetta upp oljan i ett stekjärn och fräs grönsakerna mjuka och blanka.

6. Varva grönsaksfräset med aprikoser, skivad apelsin och russin i en lergryta. Ringla honung över och häll på den varma buljongen.

7. Sätt in grytan med locket på i ugnen och sätt på värmen, 175 grader. Tillaga i cirka 45 minuter. Tag ut och lägg på fiskbitarna, peta ned dem lite i blandningen, strö över hackad persilja.

8. Laga vidare i cirka 10 minuter tills fisken är klar. Garnera med persilja och apelsinklyftor. Servera med couscous.