Nordafrikansk fisktagine
40 min + 55 min i ugn 4 portionerEn rätt med många spännande smaker i en och samma gryta. Med apelsin, steklök och paprika får fiskgrytan rätt stuk.
Ingredienser
800 g torsk
saft av 1/2 apelsin
250 g steklök, gärna röda
3 morötter
2 paprikor i olika färger
2 msk olivolja
10 torkade aprikoser
1/2 dl gula russin
1/2 dl skållad skalad sötmandel
1/2–1 skivad apelsin
2 msk flytande honung
4 dl grönsaksbuljong
2–3 msk hackad bladpersilja
Kryddblandning:
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald koriander
1/2 tsk chiliflakes
1 krm svartpeppar
1/2 tsk salt
Garnering:
persilja
apelsin
Serveras med:
couscous
Gör så här
1. Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten i cirka 30 minuter. Tag upp och torka av.
2. Dela fisken i bitar och krydda med salt och peppar. Blanda samman fiskbitarna med apelsinsaften och placera i kylen.
3. Blanda samtliga ingredienser till kryddbladningen.
4. Skala steklöken. Skala och dela morötterna i bitar. Dela, kärna ur och skär paprikorna i stora tärningar.
5. Blanda samman grönsakerna med kryddblandningen och låt allt dra i cirka 15 minuter. Hetta upp oljan i ett stekjärn och fräs grönsakerna mjuka och blanka.
6. Varva grönsaksfräset med aprikoser, skivad apelsin och russin i en lergryta. Ringla honung över och häll på den varma buljongen.
7. Sätt in grytan med locket på i ugnen och sätt på värmen, 175 grader. Tillaga i cirka 45 minuter. Tag ut och lägg på fiskbitarna, peta ned dem lite i blandningen, strö över hackad persilja.
8. Laga vidare i cirka 10 minuter tills fisken är klar. Garnera med persilja och apelsinklyftor. Servera med couscous.