Osso Buco
30 min + 1,5 tim koktid 4 portionerKlassisk italienskt långkok på kalvlägg, servera med gremolata och en krämig risotto.
Ingredienser
1,2 kg kalvlägg, skivad med ben
80 gram smör + smör till att steka köttet
1 gul lök
2 morötter
2 stjälkar blekselleri
100 g rotselleri
2 vitlöksklyftor + 1 vitlöksklyfta
0,5 dl vetemjöl
3 dl torrt vitt vin
0,5 dl oxbuljong
Rivet skal från en citron och saften från en 1/2
1 msk mejram
1 msk salvia
3 lagerblad
2 burk hela tomater av bra kvalitet
Salt och peppar
Gremolata
2 ekologiska citroner
1 bunt bladpersilja (motsvarande två krukor)
4 vitlöksklyftor
Gör så här
Skala och hacka lök och två av vitlöksklyftorna fint. Skala morot och rotsellerin, skölj selleri. Tärna allt smått. Pudra kalvläggen med vetemjöl. Bryn därefter läggen i smör, några skivor åt gången så de får fin färg.
Fräs lök, vitlök, selleri, morot och rotselleri i en rejäl klick smör (cirka 80 gram). Häll på vinet och låt det koka ner till hälften. Tillsätt fonden, rivet skal och saft från citronen, mejram, salvia och tomater. Krydda med salt och peppar. Lägg i köttskivorna. Låt sjuda i 1-1 1/2 timme eller tills köttet släpper från benen. Riv i den sista vitlöksklyftan. Låt grytan koka ytterligare 5 minuter.
Gremolata
Tvätta citronerna och riv av det gula skalet. Finhacka persiljan och skär vitlöken smått och blanda ihop. Strö gremolata över köttet.
Vill du vara lite traditionsenlig och gå lite over the top så serverar du en krämig risotto till.