Ossobuco
2 tim 4 portionerDen lombardiska maträtten ossobuco är en specialitet i norra Italien. Rätten består av en gryta på kalvlägg med en krämig saffansrisotto till.
Ingredienser
1 1/2 kg skivad kalvlägg
2 morötter
2 stjälkar selleri
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
500 g passerade tomater
2 dl torrt vitt vin
1 msk konc. kalvfond
1 msk basilika
1/2 tsk timjan
2 lagerblad
salt och peppar
vetemjöl
olivolja
Till servering:
rivet skal av en citron
basilika
2 vitlöksklyftor
Till risotton:
4 dl risottoris
50 g smör
2 schalottenlökar
1 l vatten + 2 tärningar hönsbuljong
0,5 g saffran
50 g riven parmesan
Gör så här
1. Skala, finhacka och fräs grönsakerna med olivolja i en gryta.
Vänd köttet i mjöl och bryn det med olivolja i stekpanna. Lägg över i stekgrytan. Skölj ur pannan med vin och tippa i stekgrytan. Tillsätt passerade tomater, kryddor och fond. Sjud under lock i 2 timmar. Ös köttet flera gånger.
2. Koka upp vatten och lösgör buljongtärningarna. Smörfräs ris och hackad schalottenlök i en kastrull. Späd risotton med het buljong i omgångar som får koka in. När 2/3 av buljongen är använt, tillsatt saffran. Fortsätt att koka in resterande buljong. Avsluta med riven parmesan, smör, salt och peppar.
3. Toppa grytan med rivet citronskal, hackad basilika och vitlök.