Ostig pasta med squash

30 min 4 portioner

Squash, eller zucchini, har sina rötter i familjen pumpa. Här får den långa, tjocka grönsaken ersätta vanlig pasta och samsas med kryddor från Medelhavet.

Ingredienser

1 stor (ca 400 g) + 1 mindre (cirka 150 g) squash

1 liten bunt persilja

50 g rostade pinjenötter

1 vitlöksklyfta, finhackad

1/2 citron, rivet skal och saft

1/2 dl olivolja

salt och svartpeppar

70 g bladspenat

250 g ricottaost

50 g parmesanost

 

Till servering:

sallad

 

Gör så här

1. Skär den stora squashen i långa remsor med en julienneskärare, grönsakssvarv eller osthyvel. Skär den lilla i skivor.

2. Grovhacka persiljan och mixa med pinjenötter, vitlök, skal och saft av citron och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

3. Koka upp lättsaltat vatten och lägg ned den strimlade squashen. Låt sjuda i 1 minut och rinna av i durkslag.

4. Hetta upp en stekpanna med någon matsked olivolja. Stek den skivade squashen på bägge sidor så att den får fin färg. Krydda med lite salt och peppar. Blanda ned spenaten och låt allt bli varmt.

5. Lägg upp squashpastan med spenat, stekt squash och ricottaost i mindre bitar. Servera med finriven parmesanost, persiljeröra och ät genast, gärna med en god sallad.