Ostig pasta med squash
30 min 4 portionerSquash, eller zucchini, har sina rötter i familjen pumpa. Här får den långa, tjocka grönsaken ersätta vanlig pasta och samsas med kryddor från Medelhavet.
Ingredienser
1 stor (ca 400 g) + 1 mindre (cirka 150 g) squash
1 liten bunt persilja
50 g rostade pinjenötter
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 citron, rivet skal och saft
1/2 dl olivolja
salt och svartpeppar
70 g bladspenat
250 g ricottaost
50 g parmesanost
Till servering:
sallad
Gör så här
1. Skär den stora squashen i långa remsor med en julienneskärare, grönsakssvarv eller osthyvel. Skär den lilla i skivor.
2. Grovhacka persiljan och mixa med pinjenötter, vitlök, skal och saft av citron och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
3. Koka upp lättsaltat vatten och lägg ned den strimlade squashen. Låt sjuda i 1 minut och rinna av i durkslag.
4. Hetta upp en stekpanna med någon matsked olivolja. Stek den skivade squashen på bägge sidor så att den får fin färg. Krydda med lite salt och peppar. Blanda ned spenaten och låt allt bli varmt.
5. Lägg upp squashpastan med spenat, stekt squash och ricottaost i mindre bitar. Servera med finriven parmesanost, persiljeröra och ät genast, gärna med en god sallad.