Oxgryta med rotfrukter

40 min 4 portioner

En läcker, snabblagad och lyxig gryta på bitar av entrecote och rotfrukter. Till skillnad från många andra grytor som ska puttra i flera timmar tar det endast 40 minuter att laga den här grytan.

Ingredienser

700 g entrecote i bit

smör och rapsolja

1 gul lök

1 lagerblad

2 msk koncentrerad kalvfond

1/2 tsk salt

5 grovt krossade svartpepparkorn

7 dl vatten

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk kinesisk soja

 

Att äta till:

2 morötter

3 gulbetor

1 bit kålrot

1 rödlök

1 röd paprika

salt och peppar

kokt potatis

persilja

krispiga salladsblad

Gör så här

1. Skär köttet i bitar med cirka 3 centimeters sida. Bryn runt om i het panna med lika delar smör och rapsolja. Lägg över köttet i en stekgryta. Tillsätt hackad gul lök, lagerblad, kalvfond, soja, salt, grovt krossad svartpeppar och vatten. Låt grytan koka upp, sänk värmen och sjud grytan i 10 minuter.

2. Skala och skär rotsaker samt rödlök och paprika i knappt centimeterstora fyrkanter. Hetta upp en stekpanna och stek bitarna ett par minuter i lika delar smör och rapsolja. Sänk värmen och lägg lock på pannan.

3. Red av köttgrytan med majsstärkelse blandat med vatten. Låt den sedan sjuda några minuter till.

4. Smaka av grönsakerna med salt och peppar. Fördela grönsakerna på tallrikar och toppa med köttgrytan. Kokt potatis, persilja och några krispiga salladsblad smakar gott till.