Paella

30 min 4-6 portioner

Skaldjurssäsongen är här. Detta är en spansk klassiker som får fin färg av saffran.

Ingredienser

400 g kycklingfilé

3 msk olivolja

salt, peppar

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 röd paprika

1/2 msk rökt paprikapulver

1 pkt saffran

3 dl avorioris

6 dl vatten

3 msk kycklingfond

1 nät blåmusslor

150 g skalade räkor

250 g körsbärstomater

2 dl frysta ärtor

Gör så här

  1. Putsa filéerna och dela varje i tre bitar. Bryn dem i olja i en traktörpanna och krydda med salt och peppar.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och tärna paprikan. Lägg ned lök, vitlök, paprika, paprikapulver och saffran i traktörpannan och låt fräsa med kycklingen ett par minuter.
  3. Tillsätt ris, vatten och fond och rör om. Småkoka under lock tills riset är klart, cirka 20 minuter.
  4. Skrubba och rengör musslorna (släng de som inte stänger sig eller är trasiga). Lägg dem på riset när det är 5 minuter kvar av koktiden och lägg på locket. De musslor som inte öppnat sig slänger du.
  5. Lägg på räkor tillsammans med delade tomater och ärtor.