Pasta ai funghi – Krämig pasta med svamp
30 min 4 portionerFå saker är så goda som en riktigt krämig svamppasta. Det här receptet är gjort på massvis med svamp, vitt vin, smör och dessutom buljong med lite gelatin i för att få den extra krämig. Lite otraditionellt stänker vi dessutom i lite fisksås för att höja umamin från svampen ännu ett steg.
Ingredienser
2,5 dl kycklingbuljong (0,5 tärning)
1,5 tsk gelatinpulver
2 msk olivolja
700g blandad svamp (till exempel champinjoner, kantareller, ostronskivling, shiitake etc.)
3 mediumstora schalottenlökar
2 vitlöksklyftor (finhackade)
2 msk finhackad timjan
1,5dl vitt vin
1 tsk fisksås
500g pasta (till exempel tagliatelle)
2 dl pastavatten (från pastan du kokar)
6 msk smör (85g)
1 dl parmesanost
0,5 dl bladpersilja
Salt och peppar
Gör så här
- Häll buljongen i en liten skål och blanda ner gelatinet. Ställ åt sidan.
- Hetta upp oljan på mediumvärme i en stekpanna. Häll i svampen och rör kontinuerligt tills all vätska släppt ur svampen och den blivit mörkbrun.
- Häll i schalottenlök, vitlök och timjan. Fortsätt röra hela tiden tills löken blivit mjuk. Tillsätt vinet och koka tills ungefär hälften av vinet är kvar i pannan.
- Sänk värmen till medium-låg temperatur och häll över kycklingbuljongen och fisksåsen. Låt det puttra i cirka 5 minuter tills såsen tjocknat och stäng sedan av plattan.
- Koka pastan tills den är nästan klar (ungefär 2 minuter mindre än paketets anvisningar). Häll av pastan men spara 2 dl pastavatten. Lägg i pastan och pastavattnet i stekpannan med svampen och dra upp värmen till max.
- Koka i stekpannan medan du rör ordentligt hela tiden och skakar stekpannan så mycket du kan för att få ut maximalt med stärkelse ur pastan. Näs pastan är al dente lägger du i smöret under omrörning tills det har smält helt och hållet.
- Ta av pannan från plattan och lägg i 3/4 av parmesanen och all persilja. Smaka av med salt och peppar.