Pasta bolognese

30 min + 2 tim 4 portioner

Vad som är en äkta bolognese är omöjligt att svara på då alla familjer i Italien har sitt eget recept som de anser är det bästa receptet. Det här receptet är traditionellt italienskt och troligtvis det närmsta vi kommer en äkta bolognese.

Det viktigaste med en bra bolognese är att man ger den tid att koka. Det krävs minst två timmar för att smakerna ska gifta sig och tomaterna att bli söta. Även om det känns jobbigt så tro oss, det är värt det.

Ingredienser

Tagliatelle för 4 personer

100 g pancetta (eller orökt sidfläsk)

1 stor morot

1 stor gul lök

1 burk med passerade tomater

2 matskedar tomatpuré

250 gram nötfärs

250 gram fläskfärs

2 dl rött vin

Olivolja, salt och peppar

Gör så här

  1. Finhacka lök, morot och pancetta. Fräs på låg värme i stekpanna tills allt är helt mjukt. Slö över allt i en gryta, förslagsvis en gjutjärnspanna med lock. Fräs sedan färsen i samma panna som du hade grönsakerna i. När färsen är brynt så lägger du även över denna i grytan.
  2. Slå på värmen på plattan med grytan och när det börjar fräsa riktigt ordentligt så slår du på vinet. Låt det koka upp hastigt och sänk sedan värmen så att det småputtrar. Låt vinet koka in helt och hållet, ca 15 minuter. Det ska i princip bli helt torrt.
  3. Nu är det dags att hälla i de passerade tomaterna och purén. Salta och peppra. Sätt på locket och koka på svag värme i minst 2 timmar.
  4. Koka pastan, häll av och lägg sedan tillbaka i kastrullen. Ta 2/3 av färsen och lägg ner i pastan. Tillsätt parmesan och rör om. Lägg upp på tallrikar och fördela sedan resten av såsen på varje tallrik.