Pasta med musslor

30 min 4 portioner

Musslor med skal signalerar fest trots att det är ett av våra billigaste skaldjur. God i många sammanhang, här med pasta och gräddig sås.

Ingredienser

1 kg färska blåmusslor

2 msk hackad gul lök

1 msk olivolja

5 dl vatten

2 msk vitvinsvinäger

 

Till såsen:

1 röd paprika

1 rödlök

150 g ärtor

olivolja

3 dl vätska från musselkoket

2 dl grädde

1 vitlöksklyfta

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

salt och peppar

 

Att äta till:

400 g torkad pasta

blandade blad

Gör så här

1. Skölj musslorna noga. De ska ha slutna, hela skal och frisk doft. Fräs hackad gul lök med olivolja i vid kastrull. Tippa i musslorna, tillsätt vatten och vinäger och lägg på locket. Koka upp, sänk värmen och sjud musslorna i 3 minuter utan att lyfta på locket. Koka pastan.

2. Skär paprika och rödlök i bitar. Fräs bitarna en dryg minut med olivolja i en kastrull. Sila av 3 dl vätska från musslorna och häll över paprika- och lökhacket. Tillsätt grädde, koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten. Vänd i riven vitlök och sjud såsen i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Blanda såsen med kokt pasta och ärtor. Ge allt ett uppkok och lägg upp i djupa tallrikar. Toppa med musslor och blandade blad.