Pasta Vongole

20 min 4 portioner

Traditionell italiensk pasta med vitlök, persilja och musslor. Det är medelhavet på en tallrik.

Ingredienser

400 g spagetti eller linguine av den bästa sorten du kan hitta

1 kg vongolemusslor

1 dl olivolja

4 vitlöksklyftor

2 dl vitt vin

0,5-1 röd chili (det beror på styrkan, smaka lite och ta så mycket du behöver)

En rejäl näve hackad persilja

Gör så här

Lägg musslorna i kallt vatten med en ordentlig näve salt. Låt dem ligga i cirka 60 minuter, byt gärna ur vattnet efter halva tiden och fyll på med mer salt. När du saltar, ha då medelhavet som riktmärke. Just så salt ska det vara. Då öppnar de sig eftersom de känner sig hemma och spottar ut eventuell sand de har kvar i musslan

Skölj sedan musslorna ordentligt under rinnande vatten. Kasta alla musslor med trasigt skal eller de som inte sluter sig helt.

Hacka vitlöken och chili.

Värm oljan i en stor kastrull först i med vitlöken, därefter musslor och vitt vin – täck med lock. Musslorna kommer öppnas av ångan och det tar bara någon minut. Skaka kastrullen några gånger. Smaka av med salt och chili.

Koka pastan i saltat vatten och ta av när den fortfarande är ordentligt al dente. Den kommer tillagas någon minut till tillsammans med musslorna och såsen. Vänd ner pastan med musslorna och blanda med persiljan. Servera direkt.