Pastagratäng med spenat och kronärtskockor

30 min 4 portioner

En maträtt som vissa skulle kalla comfort food: krämig, smakrik och lättlagad. Med färskriven muskot som är en riktig smakhöjare.

Ingredienser

300 g spenat

1 burk kronärtskocksbottnar, à cirka 400 g

1 burk kronärtskockshjärtan, à cirka 400 g

250 g gnocchi (ej den färska potatisvarianten)

olivolja

2 vitlöksklyftor, hackade

1 nypa chiliflakes

3 dl grädde

2 dl riven parmesan

1/2–1 tsk paprikapulver, gärna rökt

färskriven muskot

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 mozzarella

Gör så här

1. Skölj spenaten om det behövs, tinad spenat kramas ur ordentligt och hackas. Låt kronärtskockorna rinna av och skär sedan i mindre bitar.

2. Koka pastan tills den är nästan färdig, ungefär 2–3 minuter kortare tid än det står på paketet, och låt rinna av i durkslag. Ringla över lite olja så den inte klibbar ihop.

3. Hetta upp olivolja på medelvärme i en rymlig stekpanna och mjukstek försiktigt vitlöken tillsammans med chiliflakes. Lägg ned lite spenat i taget och låt den precis bara mjukna och bli varm. Tillsätt kronärtskockorna.

4. Häll sedan på grädde och låt det sjuda i någon minut. Tillsätt parmesan, paprikapulver och färskriven muskot. Smaka av med salt och peppar och låt sjuda i ytterligare någon minut. Ta bort från plattan, häll ned den kokta pastan och blanda runt.

5. Häll upp alltsammans i en smord ugnsfast form. Riv mozzarellan i bitar över och gratinera i 200 grader tills det börjar bubbla och ytan fått fin färg, cirka 20–25 minuter. Låt svalna lite innan du serverar gratängen, den blir ruggigt varm.