Pecorinokryddat potatismos med lammytterfilé

45 min 45 min

Potatismos som spetsas med riven pecorino är ett spännande tillbehör till lamm. Utmärkt lättlagad middag.

Ingredienser

10 medelstora potatisar av mjölig sort

2 dl mjölk

1 msk olivolja

2 dl färskriven pecorinoost

1 msk hackad persilja

vitpeppar

 

Till lammet:

500 g lammytterfilé

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

2 dl vatten

1 tsk koncentrerad kycklingfond

1 tsk rödvinsvinäger

1 tsk kinesisk soja

2-3 finhackade timjankvistar

 

Att äta till:

blandade blad

skivade tomater

Gör så här

1. Skala och koka potatisarna mjuka i osaltat vatten. Slå av vattnet och mosa dem med potatisstöt eller pressa dem genom en potatispress. Koka upp mjölken och tillsätt den i små omgångar under kraftig vispning. Smaka av med olivolja, färskriven pecorino, hackad persilja och vitpeppar.

2. Salta, peppra och bryn lammytterfiléerna runt om i lika delar smör och rapsolja. Sänk värmen och efterstek köttet med flera vändningar i cirka 8 minuter. Ta upp och varmhåll det under folie i 8-10 minuter innan det skivas upp och serveras.

3. Under tiden får pannan småsjuda med vatten, fond, vinäger, soja och timjan. Smaka av skyn med salt och vitpeppar. Sila.

4. Skär upp köttet och lägg på tallrikar. Slå lite sky över och bjud mos, blandade blad och skivade tomater till.