Pesto alla Genovese (klassisk grön pesto)

30 min 4 portioner

Grön pesto är bland det enklaste och godaste man kan göra hemma och det passar perfekt till allt från pasta till sallad. I många recept på internet används mixer i stället för mortel för att göra peston men det avråder vi starkt från. I en mixer förstör man varenda cell i vitlöken vilket resulterar i en besk och alldeles för stark smak i stället för den söta och milda smaken man får i en mortel. Dessutom blir såsen rinnigare och inte alls den lyxigt tjocka som man vill ha.

Ingredienser

2 vitlöksklyftor

1 liten nypa flingsalt

85 g basilikablad (sköljda i vatten med droppar kvar på bladen)

2 msk pinjenötter

2 msk parmesanost

2 msk pecorino fiore sardo (hittar du inte fiore sardo kan det ersättas med pecorino romano men öka då parmesanosten till 3 msk och pecorinon till 1 msk)

1,7 dl olivolja

1 skvätt pastavatten (valfritt)

Gör så här

  1. Mortla salt och vitlök tills du får en fin pasta.
  2. Lägg till pinjenötter och fortsätt mortla tills du har en fin beige pasta med lite småklumpar i.
  3. Addera basilikan lite i taget och mortla längs väggarna på morteln. Fortsätt tills all basilika är i små fina bitar.
  4. Riv osten och lägg i morteln. Häll långsamt i olivoljan medan du hela tiden mortlar tills det har blivit en fin sås. Om du har lite pastavatten redo kan du hälla i det med, det binder sig otroligt fint med olivoljan. Peston blir dock god även utan pastavatten!
  5. Om såsen känns för tjock kan du ha i lite mer olja. Annars kan du blanda den med din maträtt direkt eller hälla över i en burk och ställa i kylskåpet.

Kom ihåg att toppa burken med lite olivolja högst upp om den ska in i kylskåpet!