Pilgrimsmusslor med mandelpotatiskräm

30 min 4 portioner

Pilgrimsmusslor tillsammans med en god mandelpotatiskräm. En snabblagad men lyxig rätt som kan serveras som förrätt tillsammans med ett glas mousserande.

Har du inte tillgång till färska kan du byta ut dem mot frusna kammusslor.

Ingredienser

4–8 st pilgrimsmusslor eller 150 g frusna kammusslor

olja till stekning

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

 

Mandelpotatiskräm:

900 g mandelpotatis

1 1/2 dl vispgrädde

1/2 dl mjölk

25 g smör

1 schalottenlök

1/2 dl riven västerbottensost

 

Garnering:

klippt krasse

dill

 

Serveras med:

brynt smör

Gör så här

1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga den torr.

2. Pressa potatisen och blanda samman med varm grädde och mjölk. Skala och finhacka löken. Vänd ned smör, finhackad lök och riven ost i potatisblandningen. Rör samman till en kräm och smaksätt med salt och peppar.

3. Krydda musslorna med salt och peppar, hetta upp oljan i ett stekjärn på hög värme och stek musslorna cirka 1 1/2 minut per sida.

4. Bryn smöret långsamt i en kastrull så att det får en fin brun färg.

5. Klicka ut potatiskrämen på assietter eller i snäckskal och toppa med pilgrimsmusslorna. Garnera med klippt krasse och dill och avsluta med att slå över brynt smör.