Poké bowl med lax ​

30 min 4 portioner

Poké bowl kommer ursprunglingen från Hawaii. En matig och välbalanserad bowl med lax som passar utmärkt som tisdagsmiddag.

Ingredienser

4 portioner jasminris

400 g skinn- och benfri, odlad laxfilé, till exempel salmalax

1 dl japansk soja

3 tsk fisksås

2 tsk sesamolja

1 msk finriven ingefära

1/2 röd chili, finhackad

1 msk flytande honung

1 lime, saften

 

Till servering:

1/2 gurka

4 salladslökar

1 avokado

1 mango

1 morot

2 msk sesamfrön, rostade

1/2 kruka färsk koriander

Gör så här

1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Tärna laxen i mindre bitar.

2. Blanda soja, fisksås, sesamolja, finriven ingefära, finhackad chili, honung och limesaft. Tillsätt laxen och blanda så att marinaden kommer åt överallt. Låt marinera i 10 minuter.

3. Skala och skär gurkan i skivor. Strimla salladslöken fint. Dela avokadon och skär i mindre bitar. Skala och skär mangon i mindre bitar. Strimla moroten tunt.

4. Fördela riset i 4 djupa skålar. Tillsätt lax tillsammans med marinaden och lägg alla goda tillbehör runtom. Toppa med rostade sesamfrön och plockade korianderblad.​