Rårakor med pepparotskräm
40 min 4 portionerRårakor är en svensk klassiker som passar alldeles utmärkt både som förrätt och för sig själv. I det här receptet använder vi inte bara potatis utan även palsternacka och morötter för att få en bredare smakbild.
Ingredienser
5 stora fasta potatisar
4 morötter
2 palsternackor
1 liten bit rotselleri, ca 50 g
3 ägg
persilja
3 msk vetemjöl
cirka 1 tsk salt
nymalen svartpeppar
1 citron, skalet
2 msk hackad bladpersilja
smör och/eller olja till stekning
Kräm:
125 g pepparrotsost
1 dl crème fraiche
2–3 tsk riven pepparrot, eller efter smak
lite citronsaft
Äta till:
löjrom eller bacon
Gör så här
1. Skala och riv potatis och rotfrukter grovt. Låt rinna av i durkslag och pressa ur så mycket vätska du förmår.
2. Vispa upp äggen, tillsätt mjöl, salt, peppar och rivet citronskal. Blanda i de rivna grönsakerna och persiljan.
3. Hetta upp smör och/eller olja i plättlagg eller stekpanna, klicka ut smeten och stek frasiga på båda sidor tills de får fin yta.
4. Rör ihop pepparrotsost, crème fraiche och pepparrot. Smaka av med lite citronsaft. Servera rårakorna med krämen. En klick löjrom är gott på, alternativt knaperstekt bacon vid sidan om.