Saffranssemlor

2 tim varav 1 1/2 tim jästid 30 stycken

Det är hög tid att njuta av saffran. Här kryddar du semlan tillsammans med grädde och hallon.

Ingredienser

Bullar:

5 dl standardmjölk

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 g saffran

1 tsk mortlade kardemummakärnor

25 g jäst

100 g rumsvarmt smör

12–13 dl vetemjöl + till utbakning

 

Pensling:

1 ägg

 

Fyllning:

200 g mandelmassa

300 g färska hallon

socker

3 dl visgrädde

 

Garnering:

siktat florsocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Fördela mjölk, socker, salt, saffran och kardemumma i en kastrull och värm till 37 grader. Smula ned jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölkblandningen.

3. Tillsätt resterande mängd mjölk, smör och lite mjöl i taget. Arbeta samman till en smidig, men lös deg. Använder du en matberedare så tar det cirka 5 minuter, 10 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i cirka 1 timme.

4. Tag upp degen på mjölat bakbord och dela i 30 lika stora bullar. Placera bullarna på bakplåtspappersklädda påtar. Låt jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter.

5. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda strax under ugnens mitt i cirka 8 minuter. Tag ut och låt svalna på plåten. Mosa mandelmassan med en skvätt vispgrädde. Mosa hallonen med en gaffel och smaka av med lite strösocker. Vispa grädden fluffig.

6. Skär toppen av bullarna och bred på mandelmassa och hallon. Skeda eller spritsa på grädde och lägg tillbaka locket. Sikta över florsocker.