Souvlaki – Grekiska grillspett med tzatziki

30 min 4 portioner

Souvlaki är en populär grekisk rätt och som de flesta som har varit i Grekland troligtvis har testat. Souvlaki kan göras på en mängs olika sorters kött till exempel nöt, fläsk eller lamm. Maten är lättlagad och därför blir kvaliteten på råvarorna betydligt viktigare.

Ingredienser

600 g mört kött, lammrygg, fläskytterfilé eller entrecote från nöt

saften från en citron

2–3 msk olivolja

1/2 tsk grovmald svartpeppar

2 msk hackad, färsk oregano

2 röda lökar

2 gröna paprikor

salt

 

Till tsatsikin:

3 dl fet yoghurt

1 gurka

1 msk olivolja

1 tsk vitvinsvinäger

1/2 tsk salt

1 vitlöksklyfta

 

Servera med:

blandad grönsallad

oliver

Gör så här

1. Skär köttet i 2–3 centimeter stora bitar. Skär paprikorna i ungefär lika stora bitar och lökarna i klyftor. Lägg allt i en skål och tillsätt hackad oregano, saften från en citron samt olivolja och svartpeppar. Rör om och låt stå ett par timmar.

2. Riv gurkan grovt och sprid ut den på flera lager hushållspapper. Salta och låt gurkan stå och dra i 10 minuter. Blanda yoghurt, olivolja och vinäger. Vänd ner gurkan och krydda med riven vitlök. Salta.

3. Låt kött och grönsaker mellanlanda på flera lager hushållspapper som suger upp fettet. Varva kött, paprika och lök på grillspett som grillas ett par minuter per sida över fin glöd.