Spagetti Puttanesca
30 min 2 portionerTomater, vitlök, oliver, kapris och sardeller som får koka ihop till en salt och mustig sås packat med smaker. Ursprungligen från Neapel där den serveras till lång pasta – spagetti eller linguine. Servera ett lätt och fylligt vin till, gärna en Chianti eller Chianti Classico.
Ingredienser
250 g spagetti eller linguine
Salt till pastavattnet
Olivolja
En burk fina hela tomater
1 stor eller två små vitlöksklyftor, hackade
5 sardeller
0,5 tsk chiliflakes
2 msk kapris
0,75 dl svarta grovt hackade oliver, gärna Leccino annars fungerar Kalamata bra
Peppar
En rejäl näve hackad persilja
Ev en klick smör (i smyg när ingen italienare ser)
Gör så här
Krossa tomaterna och ta bort eventuella hårda bitar.
Stek vitlök i några rejäla klunkar olivolja på medelvärme. Lägg i chiliflakes och sardeller. När sardellerna smält tillsätt tomat, kapris och oliver. Låt koka ihop till en mustig sås. Smaka av med peppar och eventuellt en klick smör för att lyfta och runda av smakerna ytterligare.
Koka pastan al dente i en stor kastrull med lättsaltat vatten.
Blanda pastan med såsen och persiljan. Servera och ät direkt.