Spicy lax i krispiga wontonkorgar

40 min 4 portioner (12 bitar)

Krämig laxtartar med asiatiska smaker i krispiga wontonkorgar som passar fint till mingelfesten eller som drinktilltugg.

Ingredienser

Wontonkorgar:

12 wontonplattor (ca 8×8 cm)

2 msk neutral olja

 

Laxtartar:

180-200 g lax, sashimikvalitet (typ salma)

2 msk japansk majonäs

2 msk sriracha (justera om du vill ha mindre hetta)

1 tsk sesamolja

2 salladslök, fint skuren

2 tsk soja eller tamarin

 

Unagisås:

1 dl soja eller tamari

1 dl mirin

1 dl råsocker

 

Gurka

Avokado

Sesamfrön

 

 

 

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla minimuffinsform med den neutrala oljan.

Gör ett litet snitt i wontonplattorna. Det här gör du för att degen inte ska puffa upp när de gräddas.

Grädda i ugnen i ca 13-15 minuter tills de fått lite färg på kanterna och är hårda. Låt svalna helt.

Låt mirini, soya och socker småkoka i några minuter. Såsen ska tjockna lite, det tar 4-5 minuter. Låt svalna i rumstemperatur.

Skär laxen i små kuber. Blanda med övriga ingredienser till en krämig röra.  Ställ i kylen fram till servering.

Skär gurka i skivor och dela på mitten. Skär avokado i tunna skivor och mindre bitar.

Nu dags för det roliga!

Fyll wontonkorgarna med laxtartar, stick ner gurka och avokado. Ringla över unagisåsen och garnera med sesamfrön.

Klart att servera.