Spröda och knäckiga äppelflarn
30 min 4 portionerKnäckiga äpplen på flakig smördeg, en perfekt höstefterrätt som kräver minimal insats.
Ingredienser
4 st plattor fryst smördeg
2-3 svenska äpplen
4 msk strösocker
4 msk brunfarin strö
1 tsk vaniljpulver
20 g smör, kylskåpskallt
En nypa flingsalt
Gör så här
Lägg ut smördegen på bakplåtspapper och låt tina. Sätt ugnen på 220 grader.
Skär lätt en linje cirka 1 cm från kanten på smördegen utan att skära igenom degen helt. Skiva äpplen riktigt tunt, gärna på en mandolin. Blanda socker och vaniljpulver. Doppa äppelskivorna i sockret och lägg ut på smördegen innan för den skurna linjen i ett fint mönster. Hyvla en skiva smör med en osthyvel och lägg på äpplena. Strö lite flingsalt över smör och äpplen.
In i ugnen i cirka 20 minuter eller tills smördegen fått fin färg och äpplena fått en knäckig yta.
Servera flarnen som de är eller med en kula vaniljglass. I glaset häller du iskall Brännland Iscider. Så gott!