Stekt lax med svamp i ostron- och sojasås
30 min 4 portionerEn rätt med mycket smak – i kombination med lax och svamp är det idel umamirika råvaror som möts.
Ingredienser
600 g skinn- och benfri lax
vitpeppar
smör och rapsolja
Att äta till:
150 g färsk svamp, helst shiitake
3 msk asiatisk ostronsås
2 msk kinesisk soja
2 dl vatten
1/2 msk majsstärkelse + 1 1/2 msk vatten
1 tsk finhackad timjan
Gör så här
1. Dela svamparna i halvor eller större bitar. Hacka timjan fint. Vänd svamparna i olja i en kastrull. Tillsätt timjan, ostronsås, soja och vatten. Låt koka upp, red med majsstärkelse löst i vatten. Låt sjuda mycket sakta 3–4 minuter.
2. Dela laxen i portionsbitar och stek i lika delar smör och rapsolja. Krydda med vitpeppar. Salt finns så det räcker i såsen. Beräkna stektiden till 2–3 minuter per sida.
3. Lägg upp och garnera med citron, blandade blad och örter, timjan och tunt skivad rödlök. Serveras med ris, örter och blandade blad.