Stekt strömming med potatismos, brynt smör och gräslök

45 min 4 portioner

Stekt strömming med potatismos är en riktig svensk klassiker som passar både som vardagsrätt och som söndagslunch. I det här receptet har vi övergett det klassiska ströbrödet och använder istället japanskt panko som ger lite extra krisp till rätten. Dessutom använder vi brynt smör i potatismoset för en extra nötig karaktär.

Ingredienser

600 g strömming

1-3 ägg

1,5 dl vetemjöl

2 dl panko

100 g brynt smör (varav ca 1msk till potatismoset)

10-12 potatisar

2,5 dl mjölk

1 ägg (valfritt)

Salt

Gräslök

Gör så här

  1. Klipp av eventuella fenor på strömmingen, skölj den sedan i kallt vatten och låt den rinna av.
  2. Låt vatten koka upp i en kastrull, ta sedan ned värmen någorlunda och låt potatisen sjuda med en redig nypa salt till den är mjuk och färdig.
  3. Panera strömmingen genom att först doppa i mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i pankon. Vill du att paneringen ska täcka mer doppar du den återigen i ägg och sedan i mer panko.
  4. Lägg smöret i en kastrull på hög värme. Det är viktigt att hela tiden vispa så att inte mjölksocker och proteinet bränns. När smöret når en temperatur på 125 grader eller blivit gyllenbrunt och doftar nötigt är smöret klart. Häll direkt över i en skål eller kyl ner kastrullen i ett kallt vattenbad.
  5. Vispa potatisen med en elvisp (gillar du klumpar i moset fungerar även en potatisstöt) tillsammans med mjölk, ägg och lite brynt smör. Smaka av med salt och lägg på aluminiumfolie över kastrullen så att moset håller sig varmt.
  6. Stek strömmingen i en stekpanna med smör och olja på medelvärme i cirka 3-4 minuter per sida eller tills den blivit gyllenbrun.
  7. Servera potatismos och strömming på en tallrik toppat med brynt smör och finhackad gräslök.