Varm quinoasallad med palsternacka
30 min 4 portionerEn härligt matig sallad med palsternacka och gyllengula gryn som får en fin färg av gurkmeja. När palsternacka råsteks kommer sötman fram och den blir karamelliserad. Utmärkt vardagsmiddag.
Ingredienser
quinoa för 4 personer
1 tsk malen gurkmeja
500 g palsternacka
500 g morötter
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
1 rödlök
1 granatäpple
1 avokado
50 g rostade solroskärnor
1–2 msk grovhackad persilja
Dressing:
2 dl tjockyoghurt
1 msk tahini, sesampasta
1/2 citron, finrivet skal och saft
1 msk rostade sesamfrön
Gör så här
1. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen och tillsätt gurkmeja i kokvattnet.
2. Skala palsternacka och morot och skär i mindre bitar. Hetta upp olja i en rejäl stekpanna och råstek grönsakerna tills de fått fin färg och mjuknat, men ändå har en liten kärna kvar. Smaksätt med salt och peppar.
3. Skala och skär löken i tunna skivor. Dela granatäpplet och pilla loss kärnorna. Dela avokadon på mitten, ta bort kärnan och skär köttet i mindre bitar, pressa över citronsaft så att den inte mörknar.
4. Varva quinoa med grönsaker, rostade solroskärnor och persilja.
5. Blanda yoghurt med tahini, finrivet citronskal och citronsaft till en dressing. Smaka av med salt och peppar. Toppa med rostade sesamfrön och servera till salladen.